Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Hercules vergeet UNA pijn te doen en verliest onnodig

28.01.2019

Hercules heeft zondag onnodig verloren bij titelkandidaat UNA. In Zeelst werd het 4-2. Kansen op een beter resultaat kreeg Hercules genoeg, maar ze gingen er niet in. Door deze uitslag en de resultaten van de concurrenten, is de gevarenzone weer wat dichterbij. 

Cruciaal was het moment in de zestigste minuut bij een 1-1 stand. Walid Ould-Chick stond na een oogstrelende combinatie op nog geen zeven meter oog in oog met de UNA-goalie. Hij had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot de bal tegen de keeper aan. Waarschijnlijk had Hercules op dat moment door kunnen drukken en UNA de genadeklap gegeven, want de thuisploeg was er rijp voor. 
Geen moment was te zien dat UNA een serieuze titelkandidaat is. Hercules was voetballend de bovenliggende partij, maar UNA was op cruciale momenten doortastender dan Hercules. 
Vooral in het eerste kwartier zag het combinatiespel van Hercules er veelbelovend uit. Jochem Twisker begon in een vijf-drie-twee opstelling, maar ondanks dit behoudende concept was Hercules in het begin de aanvallende ploeg. Dat leidde na een kwartier tot een honderd procent kans voor Tyrone Fonville, maar ook hij schoot de bal tegen de benen van de doelman. Het thuispubliek, sprak zijn bewondering uit voor het frisse combinatievoetbal van het jeugdige Hercules, maar kon wel voor de eigen ploeg juichen toen Nick Tielemans met een geplaatst afstandsschot doelman Fons Mulder verschalkte. Een afgeslagen aanval van Hercules stond aan de basis van dit doelpunt. Daar toonde UNA meteen ook zijn gevaarlijkste wapen. Snel omschakelen bij balverlies van de tegenstander, soms met de lange bal, en genadeloos toeslaan. Voetballend is het niet indrukwekkend wat de Zeelstenaren laten zien, maar de speelwijze is effectief en zorgt ervoor dat de ploeg meedoet voor de prijzen. De ploeg is ook wat volwassener en slimmer dan het jonge Hercules. Bij corners voor Hercules zie je de twee UNA-spitsen niet mee terugkomen, maar blijven hangen rondom de middencirkel. Het zorgt ervoor dat er minimaal drie verdedigers van de tegenstander achterin blijven en dus geen gevaar kunnen stichten met de hoekschop. Tegelijkertijd kunnen de spitsen snel reageren op de afgeslagen bal. Een abc-tje, zo lijkt het,  maar bij Hercules staan alle elf spelers altijd mee te verdedigen bij corners voor de tegenstander.  
Hercules herpakte zich snel na deze tegenvaller en zette de thuisploeg weer vast op eigen helft. Een paar minuten voor het rustsignaal, kreeg Fonville zijn kop tegen een indraaiende vrije trap en het was het weer gelijk: 1-1. Volkomen verdiend en de Herculanen die de reis naar Brabant hadden gemaakt, waren aangenaam verrast met het goede spel van hun ploeg. 
In de tweede helft voetbalde Hercules wat minder dominant, maar maakte het nog wel het meest aanspraak op een doelpunt. Ould-Chick was er, zoals gezegd, dicht bij, maar de bal ging er niet in. Kort daarna scoorde UNA echter uit het niets. Mulder pareerde in eerste instantie een afstandsschot, maar de rebound werd niet goed weggewerkt en verdween alsnog in het doel. De thuisploeg stond weer voor, maar de wedstrijd was verre van gespeeld. Hercules zette weer aan en UNA loerde op een uitval. Vier minuten voor tijd viel de beslissing. Kees van Buuren raakte zijn tegenstander in het strafschopgebied. De arbiter twijfelde niet en legde bal op de stip. Van Buuren kreeg zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. Brian Boogers schoot de penalty er feilloos in: 3-1. In de extra tijd schoot Lars Raaijen nog de 3-2 tegen de touwen, maar meer zat er niet in voor Hercules. UNA scoorde in de 94ste minuut nog de 4-2. Het was meteen het einde van de wedstrijd. Hercules speelde niet onverdienstelijk, maar bleef desondanks met lege handen.
Doordat de ploegen onderin: Westlandia, HBS en Cuijk wonnen, is Hercules een plaats gezakt. We staan nu op plek 14, één punt boven de streep. Het komende thuisduel tegen HBS is cruciaal om weg te komen uit de gevarenzone.   


Terug naar overzicht