Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Hercules met tien man strijdend ten onder

23.01.2017

Hercules stond ook na afloop van de tweede wedstrijd na de winterstop met lege handen. Tegen koploper De Dijk verloor de ploeg van coach Eric Speelziek met 3-1. Al met al een terechte nederlaag, want De Dijk was sterker en miste vooral in de eerste helft een aantal honderd procent kansen. Maar achteraf smaakte de nederlaag toch een beetje zuur, omdat een tiental Herculanen (keeper Fons Mulder kreeg in de 40ste minuut rood) tot vier minuten voor tijd nog zicht hadden op een punt. In de laatste minuten bezweek Hercules onder de druk van de thuisploeg.

Op de terugreis naar Utrecht hoorden we trainer Speelziek op Radio M een haarscherpe analyse geven van de wedstrijd. Speelziek had geconstateerd dat Hercules sterk begon, dat De Dijk daarna veel kansen kreeg en dat Hercules in de tweede helft met tien man had gevochten als leeuwen. Maar ook dat het centrale verdedigingsduo van Hercules ondermaats presteerde en geen moment grip kreeg op de handige spitsen van de thuisploeg. 

Hercules begon inderdaad sterk aan het duel aan de dijk van het Amsterdamse Schellingwoude. De eerste twintig minuten was Hercules voetballend de meerdere, maar kansen wist het niet te creëren. Daarna liet De Dijk zien waarom het al het hele seizoen aan kop staat. De snelle spitsen en het beweeglijke middenveld van de Amsterdammers waren een constante plaag voor onze defensie. Met name Robbert Guerrain had een vervelende middag in Amsterdam. Hij kon negentig minuten geen vat krijgen op de spitsen van de thuisploeg. Hercules mocht van geluk spreken dat spits Dennis Kaars niet scherp was, maar ook dat doelman Fons Mulder de wedstrijd van zijn leven keepte. Zeker drie keer behoedde Mulder zijn ploeg voor een achterstand. Dat het uiteindelijk vlak voor rust toch mis ging lag niet aan Mulder. Eerst wuifde de scheidrechter een glaszuivere strafschop voor Hercules weg. Nathan Bijl werd in de zestien meter gevloerd, maar de scheidsrechter durfde de bal niet op de stip te leggen. Bijna uit dezelfde aanval ontstond de situatie die de wedstrijd op zijn kop zette. Kevin Ligtermoet speelde bal te zacht terug op zijn doelman. Die trok net buiten de zestien aan de noodrem en verhinderde daarmee dat De Dijk op voorsprong kwam. De arbiter kon niets anders doen dan rood trekken voor Fons Mulder. Jarno de Jonge verving hem prima, maar kon niet voorkomen dat De Dijk vlak voor rust toch, verdiend, op 1-0 kwam.

Na de pauze zagen we een strijdbaar Hercules dat veel minder kansen weggaf dan in de eerste helft. De Dijk had moeite met het compacte verdedigen van Hercules. Bij een corner van Hercules zat doelman Jeroen Verhoeven van De Dijk ernaast. Hij liet de bal los en Nathan Bijl was er als de kippen bij om dat buitenkansje te verzilveren. Het stond 1-1 en er waren nog ruim 20 minuten te spelen.

De Dijk ging op zoek naar de winst en voerde de druk op, maar Hercules hield stand al kroop de ploeg een aantal keer door het oog van de naald. Uiteindelijk ging het toch mis. Vier minuten voor tijd vond de thuisploeg wel het doel. Hercules probeerde het daarna nog wel, maar echt gevaarlijk werden de mannen van Speelziek niet meer. In de extra tijd schoot De Dijk de 3-1 binnen. Een terechte nederlaag, maar met een beetje geluk hadden we een puntje gestolen uit Amsterdam. Volgende week speelt Hercules thuis tegen Juliana uit Malden.Terug naar overzicht