Herculanen laat uw hart spreken!

30.11.2008

Maarten de Kruijf – Ecuador

Hallo allemaal!

Ik zal me eerst even voorstellen, Mijn naam is Maarten de Kruijf en in September en Oktober was ik de techniektrainer op woensdag middag voor de F en E teams. Ik ben afgelopen jaar van Oktober 2007 tot Augustus 2008 naar Ecuador geweest. In Ecuador heb ik 10 Maanden vrijwilligerswerk gedaan. Het project waar ik in werkte was een project met straatkinderen in de hoofdstad Quito.

Met zeer beperkte middelen probeert de plaatselijke organisatie “Sinsoluka” straatkinderen op te vangen en ze te helpen het leven van de straat te verlaten. Er viel daar van alles te doen. Denk aan dingen als helpen met identiteitspapieren. Veel van de kinderen hebben namelijk niet eens een identiteit. Stel je voor wat dat betekent! Dan ben je in de ogen van de (Ecuadoriaanse) maatschappij niemand! Dan besta je niet voor ze. Iets waar ik me als Nederlander toch slecht iets bij voor kan stellen.

Veel kinderen zijn analfabeet en dus probeerden we ze te leren lezen, schrijven en rekenen. Vooral de jongste kinderen viel nog veel te leren, maar ze zouden eigenlijk naar school moeten. Helaas is dit zo duur dat ze dat niet kunnen betalen. Vreemd, dat alle kinderen leerplichtig zijn, maar dat er niemand is die zich bekommert om de kinderen die niet gaan. En hoe kan je een kind van de straat halen als je hem niets leert? Als hij niet naar school mag? Ik vond dit alles enorm indrukwekkend en heb zo vreselijk veel geleerd. Over armoede, over doorzettingsvermogen en overlevingsdrang, iets wat die kinderen daar in overvloed aan de dag leggen. En ook over mezelf, hoe goed ik het heb, dat ik nooit meer mag zeuren. Dat ik ontzettend veel geluk heb en natuurlijk, dat ik deze kinderen nooit meer zal vergeten.

Ik heb dan ook besloten meer tijd, energie en liefde te investeren in dit project. De Nederlandse stichting Sinsoluka help de stichting in Ecuador. Ik wil zo graag dat de kinderen naar school gaan en ze een betere toekomst tegemoet gaan waarin voor hun meer kansen zijn opengelegd.

Help ons mee! En breng de kinderen naar school!

Kijk op de site voor: wie wij zijn, wat wij doen, wat u kunt doen, en nog veel meer!

Check; www.sinsoluka.com

Vriendelijke groeten,

Maarten de Kruijf

De stichting in ecuador:

Sinsoluka is een organisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren die op straat leven en werken. 

De meeste kinderen zijn tussen de 8 en de 20 jaar, maar sommigen van hen hebben zelf ook al weer kinderen. Het is een groep met een zeer ongunstig toekomstperspectief. Meestal kunnen zij niet op steun van familie rekenen, vaak leven ze al jaren op straat, velen van hen snuiven lijm of gebruiken andere vormen van drugs en sommige van hen belanden in het criminele circuit. Sinsoluka bekommert zich om deze kinderen en jongeren, omdat andere organisaties dat niet of nauwelijks doen. 

De organisatie is nog jong, in 2005 zijn ze van start gegaan, maar de initiatiefnemer van Sinsoluka, Mario Piedra, heeft al 20 jaar ervaring met deze doelgroep. Sinsoluka biedt de kinderen en jongeren een alternatief in de vorm van diverse activiteiten en psychosociale ondersteuning. De organisatie is daarvoor in hoge mate afhankelijk van buitenlandse vrijwilligers en financiële ondersteuning vanuit het buitenland, omdat de overheid geen bijdrage levert.  Het is een organisatie waar je als vrijwilliger of student veel vrijheid hebt, om zelf initiatieven te ontplooien.

De stichting in Nederland:

De Nederlandse Stichting ‘Apadrinamiento Sinsoluka’ is een stichting bestaande uit enthousiaste vrijwilligers die zich volledig inzetten voor de belangen van deze straatkinderen in Quito, Ecuador. De stichting is opgericht naar aanleiding van een reis van Janniek van Wijk naar Ecuador. Aldaar werkte zij als vrijwilliger voor de bestaande stichting ‘Sinsoluka’, wat letterlijk ‘zonder lijm’ betekent.

De Nederlandse tak van deze stichting is opgericht: de Stichting ‘Apadrinamiento Sinsoluka’. Apadrinamiento betekent zoveel als adoptieouderschap. Dat is ook precies het doel van deze Nederlandse stichting. Adoptieouderschap op afstand. De stichting zoekt adoptieouders voor de kindertjes die naar school kunnen en willen. Deze adoptieouders adopteren het kind op afstand en steunen hem/haar financieel, zodat het kind in ieder geval tot zijn 18e jaar naar school kan.

Voor maar € 15,00 per maand kan een kind in Ecuador naar school. Daar kan het lesgeld, de boeken, het uniform, de schoolbus en allerlei andere bijkomende zaken van bekostigd worden.

Naast deze kerntaak van de stichting is zij voortdurend bezig naar andere donateurs en sponsoren te zoeken om de stichting in Ecuador op andere terreinen te kunnen helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding, zeep en medicijnen. Heel basale dingen, maar niet zo vanzelfsprekend voor de kinderen in Ecuador.Terug naar overzicht