Tips bij het kopen van een racket

Wat voor tennisracket kan ik het beste kopen?
Bij een tennisracket spelen de volgende factoren een belangrijke rol bij de speeleigenschappen van een racket. Het zijn zaken waarop je kunt letten bij de aanschaf van een racket.
1  De samenstelling van het racket.
het materiaal waaruit het is samengesteld (kevlar, grafiet, boron, aluminium, titanium, carbon etc.)
2  De grootte van het blad.
Hoe groter het blad. Hoe groter de sweetspot, dus meer power.
Hoe kleiner het blad hoe meer controle.
3  De lengte van het racket
Naast de standaard lengte van rackets bestaan er ook zogenaamde long-bodies. Long-bodies zijn maximaal 4 cm langer. Long-bodies bieden over het algemeen meer power, daarnaast zorgen dit type rackets voor meer bereik en de mogelijkheid harder te serveren. Echter zal de manoeuvreerbaarheid van het racket een stuk minder zijn dan rackets van standaard lengte.
Gangbaar zijn de volgende lengtes. 68,5 cm = normale lengte. 71,0 cm = maximale lengte.Bij jeugdspelers is de lengte van het racket zeer belangrijk.
Neem het racket vast en laat de arm langs je lichaam hangen. Het
racket mag net niet de grond raken en dan heeft het de juiste lengte.
4  Het gewicht van het racket
Hoe zwaarder het racket, des te meer absorptie: een zwaarder racket zorgt voor langere en
vloeiendere slagen.  Een te zwaar  racket gaat ten koste van handelbaarheid en comfort.
Met een licht racket maak je kortere slagen en neigt je meer uit de pols te slaan.
5  De balans van het racket
Het balanspunt van een racket, dus de gewichtsverdeling, bepaalt voornamelijk (samen met de stijfheid en de bladgrootte) de speeltechnische eigenschappen van een racket.
Medium Balance: Het balanspunt ligt in het midden van het racket. Dit is meestal het geval bij de wat zwaardere controle rackets.
Top Weight: Het balanspunt ligt méér naar de top van het racket. Het gevolg van meer topweight is méér power.
Handle Weight: Het balanspunt ligt méér naar het handvat van het racket. Het gevolg van meer handleweight is méér handling en dus een betere manoeuvreerbaarheid van het racket.Bij de huidige zéér lichte rackets wordt vaak gekozen voor topzware rackets voor het creëren van power. Topzwaar heeft in dat verband niet de 'nare' smaak van vroeger. Toen hadden de rackets namelijk ook nog een zeer hoog gewicht en werden daardoor moeilijk hanteerbaar.
6  De dikte van de grip
De juiste gripmaat is zeer belangrijk voor de speeleigenschappen van het racket. Mocht u niet zeker zijn over uw gripmaat, dan vindt u hier een simpele mogelijkheid om dit te meten.
Houd de grip in de "Eastern Forehand Grip" vast (platte grip / het blad staat dan geheel verticaal). U moet dan uw wijsvinger van de andere hand tussen de ruimte kunnen plaatsen van uw ringvinger en uw handpalm. Indien er niet genoeg ruimte is, dan is de grip te klein. Indien er meer ruimte is, dan is de grip te groot.
Bij een te kleine of te grote grip moet u meer knijpen om het racket niet te laten draaien in uw hand. Dit kan de oorzaak zijn van de welbekende tennisarm.Opgelet!
Deze manier van gripmaat bepaling is een algemene regel voor het meten van de juiste gripmaat, maar ervaren spelers kunnen natuurlijk persoonlijke voorkeuren hebben die, om welke reden dan ook, afwijken van de standaard regel.