Heeft u tips, opmerkingen en aanvullingen?
Schroom niet en laat het ons weten. Veel leesplezier!

 

  


 

 

 

Beste clubleden,


In juli 2019 is Hercules gestart met de Derde Helft en met veel  succes. Wekelijks op de vrijdagochtend ontmoeten in het paviljoen van Hercules meer dan 50 ouderen uit de buurt elkaar. Dit project is mede mogelijk gemaakt met geld van de Vriendenloterij. Maar om dit project blijvend succesvol te houden  is natuurlijk wel extra geld nodig. Daarom doen wij mee aan de Nationale Belmaanden van de VriendenLoterij!

Op donderdag 12 maart tussen 19.00 en 21.30 uur kunt u een telefoontje verwachten van een van de spelers van  Dames 1  met de vraag om mee te spelen met de VriendenLoterij voor onze club en speciaal voor De Derde Helft. Het is de moeite meer dan waard, want:

·         Minimaal 40% van jouw lotprijs gaat direct naar onze clubkas;

·         Als deelnemer van de VriendenLoterij maak je maandelijks kans op fantastische prijzen.

Hoe meer loten we verkopen, hoe mooier en langer we De Derde Helft kunnen blijven realiseren. Daar gaan we samen toch voor?

Met vriendelijke groet,


Fons Visser Voorzitter USV Hercules en gastheer van De Derde Helft


 


 

RABO-bank subsidieert De Derde Helft 

 

 

Vrijdag 17 januari kwam Teun Helms namens de RABO-bank Midden Nederland op bezoek bij De Derde Helft. Hij vertelde over het initiatievenfonds van zijn bank en dat de ledenraad elk jaar een aantal bijzondere projecten uitkiest die zij financieel wilt ondersteunen. Dit jaar is De Derde Helft uitgekozen als één van die projecten. Fons Visser, voorzitter van USV Hercules en één van de initiatiefnemers van de Derde Helft nam de check van 4.100 euro dankbaar in ontvangst.

 


 

Persbericht "Gezondheidsmarkt bij USV Hercules”

Op 31 januari organiseert De Derde Helft een gezondheidsmarkt voor de ouderen uit de wijken Utrecht Noordoost. Het motto is " hoe word ik op een positieve manier 100 jaar”?

Deze gezondheidsmarkt wordt gehouden in het paviljoen van USV Hercules en duurt van 10.00 – 12.30 uur.

Tal van aanbieders en organisaties die zich bezighouden met vitaliteit en gezond ouder worden, (zoals TRIAS, GGD, Instituut voor Positieve gezondheid en de Diabetesvereniging) zullen aanwezig zijn. Er worden diverse workshops en lezingen gehouden (o.a. over nieuwe technologische toepassingen m.b.t. beter slapen en een workshop Mindfullness) en er wordt informatie gegeven over gezonde voeding, je kan je conditie laten testen of een health-check laten doen door studenten van de ROC en er worden bewegingsadviezen gegeven. En als je zin hebt kan je een heerlijke stoelmassage krijgen of meedoen aan een behendigheidsrace met een scootmobiel.

Na afloop kan voor een klein bedrag een gezonde lunch genuttigd worden. Wilt u meer informatie, stuur dan een mail naar infoderdehelft@usvhercules.nl

of bel naar Fons Visser 06-16792203

IEDEREEN IS WELKOM

USV Hercules

Voorveldeselaan 2, Utrecht

 

 


 

Tennislegende Tom Okker eregast bij kerstdiner De Derde Helft bij Hercules

 

 

 

Tennislegende Tom Okker is vrijdag 20 december eregast bij het kerstdiner van De Derde Helft bij USV Hercules. Okker is ambassadeur  van OldStars tennis, een aangepaste vorm van tennis die ouderen in staat stelt zo lang mogelijk op de tennisbaan actief te blijven. Daarbij worden beweegvormen en aangepaste regels gebruikt om het meedoen voor ouderen aantrekkelijk te maken op de tennisbaan.

Hercules is in juli van dit jaar als eerste vereniging in Nederland begonnen met het project De Derde Helft van het Nationaal Ouderenfonds. Daarbij fungeert de sportkantine als ontmoetingsplaats voor ouderen uit de buurt. Onder het thema "Een bakkie doen bij Hercules" komen elke vrijdagochtend  tientallen ouderen bijeen om koffie te drinken, te sporten of gezellig een praatje te maken. Meer dan honderd inwoners van Utrecht Noord-Oost bezochten inmiddels De Derde Helft en met het kerstdiner wordt tevens de 25e bijeenkomst van het initiatief bij Hercules gevierd.

OldStars tennis, dat wordt mogelijk gemaakt door de KNLTB, Menzis en Van Boxtel, is vorige maand als één van de activiteiten aan het programma van De Derde Helft toegevoegd. Ouderen kunnen voortaan kiezen voor regulier tennis of OldStars tennis,  als daarnaar hun voorkeur uitgaat. OldStars tennis is een van de zeven snel groeiende spelvormen die door het Nationaal Ouderenfonds worden aangeboden. Naast tennis kunnen ouderen kiezen uit walking football, walking handball, walking hockey, walking korfball, walking rugby en OldStars tafeltennis. Inmiddels zijn 400 OldStars clubs of initiatieven aan de gang en het aantal neemt elke week toe.

Het driegangenkerstdiner bij Hercules was met maximaal vijftig plaatsen snel volgeboekt. De gasten worden op vrijdag 20 december om 12.30 uur in feestelijke kledij verwacht en om 13.00 uur officieel verwelkomd door Fons Visser, de algemeen voorzitter van Hercules. Tijdens het diner zal Tom Okker aan het woord komen over het belang van bewegen voor ouderen en de kracht van OldStars tennis. Namens het Nationaal Ouderenfonds zit adjunct-directeur Juliette Hasselbach bij Hercules aan tafel. De liefhebbers kunnen zich na het diner vermaken met een zogenaamde 'silent disco'. 

 


 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

In de schijnwerper: Rob de Leede

 

 Als je perschef bent geweest van het Nederlands Elftal onder Louis van Gaal, dan moet je wat kunnen. Daarnaast heeft Rob onder andere gewerkt voor de UEFA, de FIFA en Vitesse. Op dit moment is deze ervaren alleskunner actief als procesbegeleider om van het project De Derde Helft een succes te maken.

"Iedereen heeft behoefte aan een Third Place. Een plek waar je met gelijkgestemden ongedwongen samenkomt ongeacht je achtergrond.”

Bij welke vereniging ben je actief?
Ik ben sinds maart/april voor De Derde helft aan de slag bij USV Hercules in Utrecht Noord-Oost.

Hoe beschrijf je jouw werkzaamheden voor De Derde Helft?
Ik probeer in overleg met een werkgroep;
– relevante partijen voor De Derde Helft te betrekken; denk aan de gemeente, welzijnsorganisaties, sportbonden en buurtcomités.
– ervoor te zorgen dat alle betrokkenen de uitgangspunten van De Derde Helft voor ogen houden: de sportkantine als ontmoetingsplaats voor ouderen.
– de gewenste activiteiten te faciliteren door contacten met aanbieders en sportbonden te leggen en te onderhouden
– bij te dragen aan de communicatie rond het project bij Hercules. Bevlogen tennisouderen van Hercules hebben al enkele keren flyers uitgedeeld en opgehangen in een winkelcentrum, gezondheidscentra, wooncentra, kerken en andere plekken waar ouderen komen. Dat werkte geweldig.

Welke zaken uit jouw onderzoek gebruik je in jouw werkzaamheden?
In mijn scriptie voor mijn MBA Sportmanagement heb ik vorig jaar de mogelijke verbinding onderzocht  tussen amateurvoetbalverenigingen in Utrecht en ouderen. Ouderen zijn een groeiende doelgroep die door veel sportverenigingen nog wordt genegeerd. Ouderen worden steeds ouder, zijn langer fit en willen nog van maatschappelijke waarde zijn. Maar dat ze zo fit, ondernemend en gedreven zijn als wat ik nu bij Hercules zie had ik nooit verwacht. De wil en het vermogen om nog te sporten is op veel hogere leeftijd aanwezig dan ik had verwacht.
In mijn onderzoek stuitte ik op het begrip Third Place van de socioloog Ray Oldenburg. Iedereen heeft volgens hem behoefte aan een Third Place. Een plek waar je met gelijkgestemden ongedwongen samenkomt ongeacht je achtergrond. De Derde Helft sluit naadloos aan bij het begrip Third Place.

Welke adviezen wil je toekomstige clubs mee geven?
Probeer zo vroeg mogelijk enkele ouderen te enthousiasmeren voor het project. Mensen die de club goed kennen, maar ook over een netwerk beschikken buiten de vereniging en open staan voor nieuwe ideeën. Probeer hen eigenaar te maken van het project. Zoek vervolgens contact met de gemeente, welzijnsorganisaties, de wijkraad, buurtverenigingen,enz.

Laat ouderen zelf aandragen wat ze zouden willen doen in de kantine en geef hun de verantwoordelijkheid voor die activiteiten. Begin met een gevarieerd aanbod van sportieve activiteiten en niet-sportieve bezigheden. Laat zien dat alles kan en dat er geen of nauwelijks beperkingen zijn. Na verloop van tijd krijg je vanzelf inzicht in welk aanbod een blijvertje is en wat er eventueel nog bij kan komen.

Hoe zie je de toekomst van het project bij Hercules?
We begonnen op 10 juli met een breed aanbod, veel enthousiasme, en een gevarieerd deelnemersveld van Herculesmensen en buurtbewoners. Er zijn veel buurtbewoners op de tweede en derde bijeenkomst afgekomen die allemaal enthousiast waren en weer nieuwe mensen meenamen. Er zal een terugkerend aanbod zijn van sportieve mogelijkheden, met aanvullend culturele, spirituele of kennissessies. Dat is waar de deelnemers nu om vragen en als het enigszins haalbaar is zal Hercules aan die wensen tegemoet proberen te komen. Uiteindelijk moet dan een programmakalender ontstaan die past bij de vereniging en waarin ook de buurtbewoners zich volledig herkennen. Dan is de sportkantine echt de ontmoetingsplaats geworden waar ouderen uit de buurt zich thuis voelen.

 

Een bakkie doen bij Hercules
voortaan op vrijdagochtend
 

Tientallen buurtbewoners kwamen al bij Hercules op de koffie. 55-plussers die buurtgenoten willen ontmoeten of een praatje willen maken kunnen vanaf vrijdag 9 augustus in het paviljoen van USV Hercules een bakkie komen doen.

Na vier drukbezochte woensdagochtenden in juli vinden de bijeenkomsten van het project De Derde Helft voortaan plaats op vrijdagochtend.

Koffiepraatjes
De deelnemers kunnen meedoen aan sportieve activiteiten of bezigheden die een cultureel of wetenschappelijk tintje hebben. Liefhebbers kregen de afgelopen weken de
kans kennis te maken met badminton, biljart, frisbee, hockey en tennis. Deskundigen hielden koffiepraatjes (mini-lezingen) over voeding, zeespiegelstijging en zingeving.
Er was een mindful walk en een workshop volkdansen. Voor wie dit allemaal te veel vindt, is er ook een goed gevulde leestafel met kranten en allerhande tijdschriften,
die altijd aanleiding zijn voor een praatje.
 
Elke vrijdag vanaf 10.00 uur!
 
Adres:
USV Hercules
Voorveldselaan 2
Utrecht
 
 
 

 

 


 

 

 

 

Wandeling en lezing in trek op snikhete dag

'Een bakkie doen bij Hercules' was afgelopen woensdag toe aan de derde sessie. Vanwege de hoge temperaturen waren de gastheren  en -vrouwen van Hercules benieuwd naar de opkomst. Tot ieders verrassing kwamen vijftig onverschrokken ouderen om leeftijdgenoten te ontmoeten, een praatje te maken en actief te zijn op de tennisbaan, het hockeyveld of op de frisbeebaan.

De meeste belangstelling ging uit naar een mindful wandeling onder leiding van Roos Tji en een lezing over zingeving (in de koele bestuurskamer) door Suzette van IJssel en Willemien Winkel van Zin In Utrecht. In de Mindful Walk clinic ging de aandacht uit naar een gezonde ademhaling. Ook is er gekeken naar de wandelhouding en deden de deelnemers enkele mindfulness oefeningen om beter in contact te komen met hun lijf. De lezing ofwel 'het koffiegesprek' over zingeving werd ook goed bezocht en zeer gewaarrdeerd. Ondertussen werd er door de liefhebbers in aangepast tempo ook gesport.

Voor meer informatie over Mindful Walking of zingeving kunt u terecht op de volgende websites:
Mindful Walking
: https://www.mindfulrun.nl/utrecht-noordoost/
Zin in Utrecht: https://www.zininutrecht.nu/

  

 Buurmannen van brandweer brengen verkoeling


Nadat het RIVM op dinsdag 23 juli het nationaal hitteplan had afgekondigd, gaven enkele zorgzame brandweerlieden van de naast Hercules gelegen kazerne een dag later op een perfecte manier invulling aan de oproep extra naar ouderen om te kijken. De brandweermannen sporten dagelijks op de accommodatie van Hercules en toonden zich nu  ook nog eens zorgzame buren.

Halverwege de ochtend vulde een kwartet brandweermannen met de brandspuit van Hercules een zwembadje met verkoelend water. Die welkome verfrissing lieten de verhitte ouderen niet aan hun neus voorbij gaan. Schoenen en sokken gingen uit en binnen de kortste keren zat een kringetje sportievelingen met de voeten in het koude badje. 'Heerlijk', klonk het in koor. 

 

 

Op zoek naar de juiste mix

De afgelopen weken heeft het programma 'Een bakkie doen bij Hercules' een gevarieerd aanbod gekend. Enerzijds zijn de activiteiten van begin af aan gebaseerd geweest op het sportieve karakter van de vereniging. Anderzijds hebben buurtbewoners suggesties gedaan, voorstellen neergelegd en aan de bel getrokken. Zo zijn gezond eten, mindfulness en zingeving aan bod gekomen en staan het klimaat en volksdansen op 31 juli op de agenda.

Bij De Derde Helft bepalen de deelnemers het programma. Suggesties voor de komende vrijdagochtenden vanaf 9 augustus zijn welkom en kunnen bij de gastvrouwen en heren worden neergelegd.

Let op!

Vanaf augustus verhuizen we van de woensdagochtend naar de vrijdagochtend!

Volgende bijeenkomsten:

Woensdag 31 juli – start 10.00uur
Vrijdag 9 augustus – start 10.00uur
Vrijdag 16 augustus – start 10.00uur


 


 

 


Feestelijke opening een succes!


'Wat een leuke sfeer. Onbekommerd en gezellig.' Een van de vrouwelijke bezoekers nam afgelopen donderdag de moeite het Nationaal Ouderenfonds te bellen om te bedanken voor de fijne ochtend die ze bij de aftrap van De Derde Helft bij USV Hercules had beleefd. Behalve dit telefoontje spraken vooral de blije gezichten en dankbare woorden van de bezoekers na afloop van 'Een bakkie doen bij Hercules' boekdelen.

Wat gebeurt er?


'Een bakkie doen bij Hercules'  brengt een breed aanbod aan laagdrempelige activiteiten voor ouderen uit de buurt. Actief zijn is echter geen verplichting. De koffietafel met kranten en tijdschriften levert ook voldoende aanleiding voor een goed gesprek. Het belangrijkste is dat ouderen uit de buurt elkaar ontmoeten in een gezellige ambiance. 'Volgende week neem ik mijn buurvrouw mee,' zei een opgewekte  bezoeker na de gezamenlijke lunch bij de opening. 'Dit is echt iets voor haar, dat weet ik zeker.'   

 


 

 


Veel aandacht voor De Derde Helft
 
De start van De Derde Helft trok afgelopen woensdag niet alleen geïnteresseerde ouderen. Ook vanuit de politiek en de media was veel belangstelling voor dit nieuwe project. In zijn welkomswoord benoemde Hercules-voorzitter Fons Visser de brede maatschappelijke functie die de vereniging in Utrecht vervult en nog verder wilt uitbreiden. Corina Gielbert, directeur van het Ouderenfonds, benadrukte het toenemende belang van een ouderenvriendelijk Nederland, waaraan De Derde Helft een bijdrage levert. Wethouder Maarten van Ooijen sprak met de aanwezigen en was onder de indruk van de opkomst.

De Derde Helft in de media

Nadat het regionale dagblad ADUN de start al groots had aangekondigd, besteedden ook Radio 5 en RTV Utrecht op de dag van de aftrap aandacht aan de feestelijke opening bij USV Hercules.

Jeroen van Inkel deed 's ochtends vroeg een live-gesprek met Hercules voorzitter Fons Visser in het NPO radio 5-programma Je Dag is Goed. Namens RTV Utrecht was verslaggever Robert Jan Booij rond de middag te gast op Sportpark Voordorp. In het programma Aan Tafel voerde hij gesprekken met verschillende bezoekers en Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

 


 

 'Een bakkie doen bij Hercules' in juli
 
Samenkomen is het belangrijkste aspect van De Derde Helft, waarbij de gezelligheid rond de sjoelbak, het biljart, de kaarttafel of de eettafel bijna vanzelf de boventoon voert. Dat bleek vorige week, toen tientallen ouderen actief waren bij de aftrap. Onder het genot van een kop koffie zijn er talloze mogelijkheden met andere ouderen een gesprek aan te knopen en de tijd prettig door te brengen. Rond de middag sluiten we af met een gezamenlijke lunch.  Aan deelname en lunch zijn geen kosten verbonden. De komende weken is elke week thema waar we extra aandacht aan geven, naast de doorlopende activiteiten.

 


 
Vanaf augustus op vrijdagochtend

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de faciliteiten van USV Hercules op woensdag verhuist 'Een bakkie doen bij Hercules' per augustus naar vrijdagochtend. De ervaringen en reacties van de ouderen die een bakkie komen doen bij Hercules bepalen hoe het programma van De Derde Helft er dan uit gaat zien. Op basis van wensen en verzoeken van de bezoekers wordt het aanbod van activiteiten op maat gemaakt.  Zo wordt er al gewerkt aan een mogelijkheid bezoekers op te halen en weer thuis te brengen.

 

 Aankomende Activiteiten De Derde Helft

Agenda
Woensdag 17 juli  - Themaochtend Gezonde Voeding
Woensdag 24 juli  - Themaochtend Filosofie en Mindfulness
Woensdag 31 juli - Themaochtend Duurzaamheid

Vanaf augustus kunt u bij Hercules terecht voor De Derde Helft op de vrijdagochtenden! 

 


 
Denk met ons mee!

Hercules wilt samen met ouderen, professionals en netwerken in de wijk Noordoost werken aan een mooie ontmoetingsplek voor 55-plussers. Bent u bewoner of werkzaam in de wijk Noordoost dan hebben we u nodig.
Heel fijn als u met ons wilt meedenken en meedoen.
 
Wij nodigen u uit contact op te nemen via: Infoderdehelft@usvhercules.nl 

 


 

 

Hercules zet De Derde Helft op de kaart.

 

 


Woensdag 10 juli was het druk in ons paviljoen. Hercules was gastheer van de pilot De Derde Helft van onder meer het Nationaal Ouderfonds. Voorzitter Fons Visser zei het afgelopen weken duidelijk: ‘Wij willen graag de eerste zijn in Nederland die De Derde Helft op de kaart zet’. En dat is gelukt, met zo’n honderd deelnemers kan er teruggekeken worden op een geslaagde aftrap. Het Nationaal Ouderenfonds plaatste al een mooie filmimpressie . Nu gaat het pas beginnen.

Bij De Derde Helft is een sportkantine de ontmoetingsplaats voor ouderen uit de buurt, waar zij anderen ontmoeten en niet alleen deelnemers maar ook organisator van activiteiten kunnen zijn. De volgende '3de helften' vinden plaats in het paviljoen op woensdag 17 (thema Voeding en sport), 24 en 31 juli en beginnen 10.00 uur, iedereen boven 55 jaar is welkom. Neem gerust uw vriendinnen of buurvrouwen mee.

 

 

 

Grote inzet

De deelnemers aan de pilot werden onder meer toegesproken door wethouder Maarten van Ooijen. Hij zag ze deelnemen aan tennis, badminton, voetballen, sjoelen, er werd gekaart… het bruiste in ons paviljoen, onze zaal en op de velden en banen. Dat lukt alleen dankzij de inzet van onze vrijwilligers. Fons Visser was de trekker vanuit Hercules, en hij werd bijgestaan door Rob ter Leede die veel tijd en energie in deze aftrap heeft gestopt. Zonder de vrijwilligers van het Nationaal Ouderfonds en verschillende Herculanen en Herculienen zou het niet zo’n succes geweest zijn.

 

 

 

Belangrijk voor Hercules

Voor onze vereniging is het belangrijk dat het initiatief aanslaat. Niet alleen omdat het ons als actieve en maatschappelijk gerichte vereniging op de kaart zet, het levert hopelijk ook leden en andere belangstellenden op. Ook is het mooi dat ons paviljoen hierdoor nog beter gebruikt wordt. Het was niet voor niets dat onze pachter Emiel Smit de deelnemers en vrijwilligers een gezonde lunch voorschotelde.

Bij de foto’s: veel activiteiten in de sporthal; Fons live op Radio M; een gezonde lunch; Wethouder Van Ooijen bedankt de aanwezigen voor hun enthousiasme; erevoorzitter Snooy kijkt toe hoe Fons op de foto gaat met wethouder van Oijen en directeur Corina Gielbert van het Ouderenfonds.

 

 

 

Doe mee en Drink een bakkie bij Hercules

De volgende Derde helften zijn

·         woensdag 17 juli 10.00 uur (thema Voeding en sport),

·         woensdag 24 juli 10.00 uur en

·         woensdag 31 juli 10.00 uur.

Iedereen boven 55 jaar is welkom mét kennissen, uren en vrienden!

 


 

 

 


 

 

De start van De Derde Helft bij Hercules op woensdagochtend 10 juli belooft een gezellig spektakel te worden. 'De wethouder Maarten van Ooijen was meteen enthousiast toen hij van dit project hoorde,' zegt Hercules-voorzitter Fons Visser, 'en zegde zijn komst meteen toe. De officiële opening wordt in elk geval verricht door iemand van naam en faam.' U bent natuurlijk van harte welkom! 

Het volledige programma voor woensdagochtend 10 juli en details over De Derde Helft bij Hercules zijn inmiddels bekend en het ziet er als volgt uit:

 

09:00 – 09:30 uur:   Inloop met koffie/thee
09:30 uur            :   Opening en welkomwoord door voorzitter USV Hercules                                en de directeur Nationaal Ouderenfonds
10:00 – 11:30 uur:  Demonstratie van diverse activiteiten,bewegings test                                (incl. bewegingsadvies), koffiegesprek over gezonde voeding
11:30 uur            :   Afsluiting door wethouder Maarten van Ooijen
12:00 uur            :   Lunch

 


 

 


Yes! U was erbij!

Ja, dat leest u goed: u was erbij in de 'kraamkamer' van de Derde Helft! Mooi dat u aanwezig wilde zijn en met ons mee wilde denken. Bedankt daarvoor!

Inmiddels zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Via deze nieuwsflitsen willen wij u, als eerst betrokkenen hier graag over informeren! De Derde Helft is immers voor en door bewoners. 

Hoe zat er ook alweer? 
Het Nationaal Ouderenfonds wil de komende twee jaar onder de naam De Derde Helft minimaal vijftig sportkantines in Nederland omtoveren tot aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen voor 55-plussers. USV Hercules in Voordorp heeft zich als eerste vereniging in Nederland opgeworpen dit project handen en voeten te geven. In samenwerking met Beter Thuis, Dock, SportUtrecht en de buurtbewoners wil USV Hercules een programma samenstellen dat aansluit bij de wensen van de 55-plussers uit Noordoost. 
 

 
Terugblik eerste bijeenkomst 21 mei
 
Op 21 mei hadden wij u als betrokkene uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst in het teken van de Derde Helft. Op een informele manier wilden wij graag van u horen wat uw wensen zouden zijn. Wat een mooie opkomst! Zo'n 25 bewoners van de omliggende wijken en afgevaardigden van maatschappelijke organisaties (o.a. wijkcomité Noord-Oost, wijkorganisaties, buurtverenigingen, SportUtrecht en de Vrijwilligerscentrale) waren aanwezig.

Na een korte introductie door de voorzitter van Hercules en de projectleider van het Ouderenfonds, hebben we eerst genoten van een heerlijke lunch. Daarna hebben we in een interactieve sessie nagedacht over de invulling van de Derde Helft. Tijdens de sessie bleek vooral dat er behoefte is aan beweging. Van een aantal culturele activiteiten zonder al te veel beweging zei een buurtbewoonster veelbetekenend: 'Dat doen we thuis wel.' Oud-Hollandse spelletjes waren daarentegen wel in trek, evenals themasessies over voeding en zingeving. 

Hercules is erg blij met de input die ze gekregen hebben en gaan de ideeën gebruiken voor de invulling van de opening en voor de invulling van het programma van de Derde Helft. 
 

 

 Enthousiastelingen voor de Derde Helft gezocht!
 
Een aantal van u gaf tijdens de bijeenkomst meteen te kennen actief betrokken te willen zijn. En dat is mooi, want de Derde Helft is voor en door bewoners van Noordoost. U kunt zich op allerlei manieren actief inzetten.
Bijvoorbeeld door lid te worden van de ouderencommissie bij Hercules, het groepje mensen dat de coördinatie van De Derde Helft voor haar rekening neemt. Maar ook door als gastvrouw of gastheer aanwezig te zijn op één van de ochtenden van de Derde Helft. Vast of flexibel, alle hulp is welkom.

We zijn ook op zoek naar bewoners die een activiteit willen organiseren, een lezing of een workshop willen geven. U kunt u aanmelden via onderstaande knop.

Op dinsdag 18 juni om 13.00 uur is er bij Hercules een bijeenkomst voor iedereen die actief mee wil doen met de Derde Helft. Onder het genot van een  bakkie koffie gaan we verder aan de slag met de praktische invulling van het programma.

Op deze manier maken we samen van de Derde Helft een groot succes!   

 

Feest! Aftrapbijeenkomst op 10 juli
 
De start van De Derde Helft bij Hercules op woensdagochtend 10 juli belooft een gezellig spektakel te worden. 'De wethouder Maarten van Ooijen was meteen enthousiast toen hij van dit project hoorde,' zegt Hercules-voorzitter Fons Visser, 'en zegde zijn komst meteen toe. De officiële opening wordt in elk geval verricht door iemand van naam en faam.' U bent natuurlijk van harte welkom! 

Het volledige programma voor woensdagochtend 10 juli en details over De Derde Helft bij Hercules zijn inmiddels bekend en het ziet er als volgt uit:

 

09:00 – 09:30 uur:   Inloop met koffie/thee
09:30 uur            :   Opening en welkomwoord door voorzitter USV Hercules                                en de directeur Nationaal Ouderenfonds
10:00 – 11:30 uur:  Demonstratie van diverse activiteiten,bewegings test                                (incl. bewegingsadvies), koffiegesprek over gezonde voeding
11:30 uur            :   Afsluiting door wethouder Maarten van Ooijen
12:00 uur            :   Lunch

 

Het programma staat in ieder geval in het teken van ontdekken, bewegen en ontmoeten! Meer informatie volgt onder meer via deze nieuwsbrief en op de websites www.voordorpvooruit.nl, www.ouderenfonds.nl en www.usvhercules.nl. Hercules-voorzitter Fons Visser is ook graag bereid meer informatie te verstrekken. U kunt hem bereiken door hem een mail te sturen via infoderdehelft@usvhercules.nl of via onderstaande knop. 

 Aankomende Activiteiten De Derde Helft

Agenda


Woensdag 10 juli (9.30 uur tot 13.00 uur) -
Feestelijke Aftrapbijeenkomst! Opening door de wethouder

Programma:

 

09:00 – 09:30 uur:   Inloop met koffie/thee
09:30 uur            :   Opening en welkomwoord door voorzitter USV Hercules                                en de directeur Nationaal Ouderenfonds
10:00 – 11:30 uur:  Demonstratie van diverse activiteiten,bewegings test                                (incl. bewegingsadvies), koffiegesprek over gezonde voeding
11:30 uur            :   Afsluiting door wethouder Maarten van Ooijen
12:00 uur            :   Lunch


Woensdag 17 juli (9.30 tot 12.00 uur) - Themaochtend 1
Woensdag 24 juli (9.30 tot 12.00 uur) - Themaochtend 2
Woensdag 31 juli (9.30 tot 12.00 uur) - Themaochtend 3

Vanaf 7 augustus kunt u bij Hercules terecht voor De Derde Helft op de woensdag- en vrijdagochtenden!


Denk met ons mee!

Hercules wilt samen met ouderen, professionals en netwerken in de wijk Noordoost werken aan een mooie ontmoetingsplek voor 55-plussers. Bent u bewoner of werkzaam in de wijk Noordoost dan hebben we u nodig.
Heel fijn als u met ons wilt meedenken en meedoen.
 
Wij nodigen u uit contact op te nemen via: Infoderdehelft@usvhercules.nl

 


 
Ouder berichten:
 


Primeur: Hercules begint enthousiast aan project ‘De Derde Helft’
 
Meerdere verenigingen in Nederland zijn geïnteresseerd in het uitrollen van De Derde Helft in de eigen sportkantine. Hierbij vormt de sportkantine de ontmoetingsplaats voor ouderen uit de buurt, waar zij anderen ontmoeten en niet alleen deelnemers maar ook organisator van activiteiten kunnen zijn. Hoewel de activiteiten plaats gaan vinden in de sportkantine, hoeven de activiteiten juist niet sportief van aard te zijn. Van puzzelmiddag tot literatuuractiviteiten en van Oud-Hollandse spellen tot stijldansen, alles is mogelijk. Omni-sportvereniging usv Hercules laat er geen gras over groeien en is al vanaf dag één enthousiast.
 
 
Tekentafel
 
Algemeen voorzitter Fons Visser van Hercules benaderde drie maanden geleden het Nationaal Ouderenfonds met de vraag of zijn vereniging in aanmerking kon komen voor een project van het Ouderenfonds. Gelet op ligging van Hercules en het feit dat bij de club kunstgrasvelden, tennisbanen en een sporthal aanwezig zijn, stelde landelijk projectleider Johan Annema van het Ouderenfonds
Visser voor met De Derde Helft aan de slag te gaan. Dat project lag toen nog op de tekentafel.
 
Hercules wil de primeur
 
 
Hercules kwam afgelopen week samen met bewoners en maatschappelijke organisaties uit Utrecht Noord-Oost  (o.a. wijkcomité Noord-Oost, Beter Thuis, SportUtrecht en de Vrijwilligerscentrale) bleek. Dit heeft veel creatieve ideeën opgeleverd voor de invulling van het project De Derde Helft bij de vereniging. Er bleek vooral dat er veel behoefte is aan beweging. Van een aantal culturele activiteiten zonder al te veel beweging zei een buurtbewoonster veelbetekenend: ‘Dat doen we thuis wel.’ Oud-Hollandse spelletjes waren daarentegen wel in trek, evenals themasessies over voeding en zingeving. Een aantal aanwezigen gaf meteen te kennen belangstelling te hebben voor de ouderencommissie bij Hercules, het noodzakelijke groepje mensen dat de uitvoering van De Derde Helft voor haar rekening neemt.
 
 Datum geprikt
 
Hercules heeft meteen de koe bij de horens gevat en op woensdag 10 juli een grootse aftrapbijeenkomst gepland. De invulling van die dag en de daaropvolgende woensdagen gebeurt op basis van de vandaag aangehoorde wensen. ‘Wij willen graag de eerste zijn in Nederland die De Derde Helft op de kaart zet’, zegt Fons Visser. ‘Gezien de opkomst en het enthousiasme van vandaag heb ik er alle vertrouwen in’.